© Rootsville.eu

Maria Moctezuma (Mex)
Singer-songwriter
Pallieter Café Herselt
(30-06-2022)
report & photo credits: Freddie


info club: Pallieter café
info artist: Maria Moctuzuma


© Rootsville 2022


Zoals we vandaag de dag spreken van de nieuwe lichtingen bij de muzikale strekkingen kunnen we deze Maria Moctezuma onder brengen als de vertegenwoordiger van de nieuwe Mexicaanse muziek waarbij de roots met haar cultuur nooit wordt onderbroken. Zij brengt een samensmelting van verleden en heden door middel van ritmes en inheemse, traditionele Mexicaanse en pre-Spaanse instrumenten. Door meer dan 10 jaar intens werken en het reeds uitbrengen van drie albums heeft haar werk plaats gemaakt voor de geboorte van een nieuw muzikaal genre dat bekend begint te worden als 'Raizoso'. Wij benieuwd en dus in aanvang richting 'Hookrock' pikken we wat al te graag een concertje mee van deze uit Tabasco afstammende Maria Moctuzuma in het cultuurcafé van Herselt, het 'Pallieter Café', en zo zitten onze gedachten al bij aanvang bij de woorden van Leonard Bernstien: Maria, Maria, todos los hermosos sonidos del mundo en una sola palabra...

Het doel van deze maand lange tour is de voorstelling van haar eerder dit jaar uitgebrachte album 'Xmajana" een album waar we over 12 nummers lang ze het gaat hebben over drama en wereldverbetering. Na 'Ay Mi Diosa' en 'Chilito' lijkt mij het of deze "Raizoso' heeft wel wat weg van de intense beleving bij een Portugees Fado concert al liggen de talen hier wel wat ver uit elkaar. Onze Spaanse kennis beperkt zich eerder tot dos servezas maar een Tom Waes is niet aanwezig dus moeten we de avond verder met 'den' Hans. Veel andere wereldverbeteraars, buiten deze Maria Moctezuma, zijn niet aanwezig hier in 'Pallieter Café'.

In haar gezeldschap bevinden zich een ganse arsenaal traditionele en soms ook zelfgemaakte percussie instrumenten zoals, wat vele dachten een verzameling Zeeuwse mosselen, maar wat in werkelijkheid een handcrafted notenshaker bleek te zijn. Iets wat je effectief als percussie kan aankopen. Deze 'Macaras nut shaker' hielp in eerste instantie wel om de luidruchtige menigte in het café tot bedaren te brengen. Nog een nummer uit haar nieuwe album is 'Fumama' wat in het Herselts dan weer betekent van, rook eentje mee. Bij een ander nummer neemt Maria een soort gerecycleerde tuinslang ter hand waarbij ze alweer een meer opkomend weer fenomeen probeert na te bootsen; 'El Niño' of was het agianst the wind...

Met het nummer 'Sphere Of The People' wordt het alsmaar schrikwekkender wanneer Maria een typisch Mexicaans masker over haar hoofd brengt ons daarmee terugbrengt naar de era van die enige echte Aztekenleider 'Montezuma II'. Het gegeven 'Reggeton' is in eerste instantie afkomstig van Puerto Rico maar zit ook duidelijk verweven in de Sonido Raizoso van deze Maria Moctezuma.

Ondertussen krijgen we hulp om de Spaanse taal te verwerken en wanneer Maria verduidelijkt met welcome I am Maria from Mexico antwoorden wij in koor van, this is Monica from Peru ;-). Naast de voordurende loopings komt dan ook de 'Macaras nut shaker' terug in beeld met 'Partera' een nummer over de doden, niets luguber hoor want zoals je weet vieren de Mexicanen de 'Dias De Los Muertos' meer uitbundiger dan hier in Europa. Wij krijgen het ganse arsenaal fluitjes etc. weer te horen alsof er een Mexicaanse 'Nonpareil' doorheen de Pallieter fladdert. Ondertussen heeft deze Maria Moctezuma het gezeldchap gekregen van een Chinese vrijwilliger op la guitarra.

Zeer intens is dan weer de titeltrack van het album; Xmajana. Een nummer over een oversized butterfly die in Mexico symboliek staat met een sterfgeval. Ook voor Maria staat het zien van zo een 'Xmajana' simultaan met het overlijden van haar vader waardoor het aan hem opgedragen nummer zeer intens en intiem is. Het komt eerder over als een Mexicaans lament. Wat we toen wel misten was 'Maaike van 't Stamineeke' om de rumours achterin te bezweren, en die doet nat niet met een nut shaker maar gewoon met een vingertje, respect weetjewel.

Met 'Abuela Pajara' worden we voor zover het kon, nog dieper ondergedompeld in de roots van Maria Moctezuma en werd dit feestje vakkundig beïndigd met een typisch Mexiaanse dans en...Tequila!. Tot zover de geschiedenis vanaf Moctezuma II tot aan de muzikale inbreng van Moctezuma Maria, en de Santana zou nu zingen van..Se mira Maria en la esquina, pensando en maneras de hacerlo mejor. Viva Mexico!